Ultralöparen Erik maxar träningen med BikeErg inför VM

Ultralöparen Erik maxar träningen med BikeErg inför VM

Med ett SM-guld och svenskrekord i 24h löpning och siktet inställt på VM i december har löparen Erik Olofsson ett gediget träningsprogram. Där mängder av löptimmar kombineras med pass på Concept2:s BikeErg. 

Under hösten 2022 levererades en BikeErg på lån hem till ultralöparen Erik Olofsson i Uppsala för att komplettera det redan fullspäckade träningsschemat. Ultralöpning är grenen dit alla distanser över maraton räknas och tävlingarna är antingen utformade som distanslopp eller tidslopp.
– Jag testade på ultralöpning för första gången för två år sedan och jag fastnade för 24 timmarslöpning. Det är riktigt utmanande och kul att se hur långt man kan ta sig på ett dygn, säger Erik Olofsson.

Förra årets SM i 24-timmarslöpning slutade i vinst och nytt svenskt rekord för Erik. 2023 års stora mål är VM i Taiwan i december med SM och Barcelonamaraton som delmål, något som innebär en hel del förberedelser. Eriks träningsupplägg är inspirerat av Nils Van Der Poel och har de senaste månaderna bestått av stora volymer aerobisk träning.
– Eftersom det var så stora volymer träning var jag tvungen att lägga till cykling i programmet och under första perioden har BikeErgen fungerat som ett bra komplement till löpningen, säger Erik Olofsson.

Nu i början av det nya året har Erik klivit in i en tröskelperiod på åtta veckor, fullspäckad med intensiva pass på tröskelfart under längre distanser.
– Jag kommer både springa samt köra mer seriöst på BikeErgen. Jag alternerar löpning och cykling varannan dag, fem dagar i veckan.

Erik kommer ta sig an 20 mil löpning och tre tröskelpass på BikeErgen i veckan.
– Totalt blir det runt 5–6 timmars cykling. Det jag gillar mest med BikeErgen är hur enkelt det är att jobba med belastning. Det var riktigt bra under den aeroba perioden då jag fick in lugnare distanspass på lägre belastning och nu under tröskelperioden med mer intensiva pass på högre belastning. Det märks att det är hög kvalité, säger Erik Olofsson.

Tillbaka till blogg