Så servar du din Concept2 Erg - SkiErg

Så servar du din Concept2 Erg - SkiErg

Concept2:s SkiErg är mer än bara en träningsmaskin, det är en följeslagare livet ut, men bara om vi tar hand om den på rätt sätt. I en bloggserie i tre delar går vi in på djupet i service och underhåll och ger dig verktygen för att kunna säkerställa ett långt liv åt din erg.

Snurriga linor
När du sträcker dig upp för att dra ner handtagen kan det hända att du oavsiktligt och helt obemärkt vrider draglinorna. Över tid kan detta göra att linorna till slut vrider sig runt varandra vilket påverkar känslan i draget och skapar onödiga slitningar. Undersök linorna regelbundet och red ut eventuellt trassel.

Så här gör du:

 1. Dra ut båda linorna så långt det går.
 2. Ta tag i linorna högst upp och låt dem hänga fritt.
 3. Dra sedan med handen nedåt längs med linan för att göra den så rak som möjligt.
 4. Släpp försiktigt tillbaka linorna in i SkiErgen.
 5. Upprepa processen minst två gånger.

Rengöring och underhåll
Genom att dammsuga och torka rent i svänghjulet ser du till att din upplevda träning också motsvarar dina data. Har du en maskin som står hemma som används frekvent rekommenderar vi att du rengör svänghjulet en gång i månaden. Står den på ett gym eller en box är rekommendationen att rengöra svänghjulet lite oftare än så.

Se även till att torka av handtagen, monitorn och övriga ytor efter varje träningspass och använd så lite kemiska produkter som möjligt. Monitorn är känslig för väta, ta det därför extra försiktigt med rengöringen av den.

Slitage på linorna
I din SkiErg hittar du två draglinor och två returlinor. Vi rekommenderar att du undersöker vardera lina ungefär var 500 000 stakade meter. Viktigt är att se till att byta ut slitna linor mot Concept2:s egna linor för att maskinen ska återgå till sin fulla och effektiva funktion.

Så här gör du:

 1. Draglinorna inspekterar du enklast genom att dra ut linorna helt och hållet ur din SkiErg och undersöka graden av slitage.
 2. För att undersöka linorna som jobbar inuti ramen börjar du med att avlägsna det högre nedre skyddet genom att ta ut de åtta skruvarna med skruvmejseln som följde med din SkiErg. När skyddet är borta kan du nu inspektera samtliga linor.
 3. Be en vän långsamt dra i handtagen hela vägen ner för att se skicket på hela linorna.

Se bilden nedan. Den vänstra draglinan är ny, den i mitten är använd med fortfarande brukbar och den till höger är tydligt sliten och bör bytas ut innan SkiErgen används igen.

Vi rekommenderar att båda linorna byts ut samtidigt.

Håll din SkiErg uppdaterad
Firmware är den mjukvara som är inbyggd i din Performance Monitor. Vi rekommenderar starkt att du håller din mjukvara uppdaterad kontinuerligt för att din monitor ska kunna leverera data på ett effektivt sätt.

Så här gör du:

 1. Ladda ner och installera gratisprogrammet Concept2 Utility till din dator. Programmet laddar du ner härifrån https://www.concept2.com/service/monitors/pm5/firmware
 2. Öppna Concept2 Utility, följ instruktionerna som anges och uppdatera din monitor med hjälp av antingen ett USB-minne eller en USB-kabel.
 3. Följ samma länk och anmäl dig till Concept2:s mejllista för att ta emot uppdateringar om när en ny version av mjukvara släppts.

Frågor om din SkiErg
Har du problem med din Concept2 SkiErg? Då fyller du enklast i formuläret på vår hemsida så hjälper vi dig. Formuläret hittar du här: https://concept2sverige.se/pages/service

Tillbaka till blogg