Så jobbar du effektivt med mål under off-season

Så jobbar du effektivt med mål under off-season

Skidsäsongen är över men redan nu är det dags att sätta i gång med arbetet inför höst och vinter. Mats Störtebecker från Concept2 Sverige tipsar om hur vi med rätt mål och förberedelser höjer ribban inför nästa säsong. 

Vasan är avklarad, spåren smälta och skidorna undanställda. Även om hösten och vintern känns långt borta är det nu under de varmare månaderna som vi lägger grunden inför nästa säsong. Med rätt typ av mål och mätvärden kan vi jobba fram en riktigt succé under off-season perioden. Ett verktyg särskilt användbart i detta avseende är SkiErgen.
– Fördelen med att jobba med en SkiErg är att vi kan följa vår utveckling i en kontrollerad miljö under samma förutsättningar. När vi inte är beroende av underlag, väder och vind kan vi få ut exakta siffror på vår prestation, säger Mats Störtebecker.

Lägg upp en plan
För att veta vart vi ska behöver vi också veta vart vi befinner oss. Ett test många konditionsidrottare använder sig av är 4-5 x 1000 meter med 3 minuters vila mellan. Ett test som ger oss ett kvitto på vår prestation genom flera olika mätvärden. Lägg märke till hur din tid förändras genom intervallerna, alltså din genomsnittliga pace, kan du hålla samma hastighet genom samtliga?
– Vårt utgångsläge kontra vart vi vill befinna oss i höst är det som kommer sätta tonen för sommarens träning, säger Mats Störtebecker.

Din plan för sommaren bör vara kopplad till de värden du vill förbättra och består av en mix av pass där du utmanar dig under olika distanser och belastningar med varierande intensitet.

Följ upp dina mål med relevanta mätvärden
I Concept2:s app ErgData kan du skapa och spara pass för att gå tillbaka och utläsa dina tidigare prestationer och jämföra med dina senaste. Är du på rätt väg? Uppfyller du dina delmål för att till slut kunna nå ditt slutgiltiga? Eller behöver du göra ändringar i din ursprungliga planering?
– För att hålla oss motiverade att jobba mot långsiktiga mål gäller det att vi under vägen ser att vi gör framsteg. Därför är det särskilt viktigt att hålla koll på våra siffror, säger Mats Störtebecker.

Kopplar du dessutom ihop din SkiErg med ErgData kan du utläsa fler värden än de som syns direkt i monitorn. Exempelvis watt som en siffra på din prestation och drive speed och drive length som ett sätt att jobba med och utveckla din teknik.
– Välj ett par mätvärden som kan sporra dig ordentligt i sommarträningen, så kommer premiärstakningen i vinter gå galant, säger Mats Störtebecker.

Tillbaka till blogg