Roberth och Mia laddar upp inför historiskt seedningslopp på SkiErg

Roberth och Mia laddar upp inför historiskt seedningslopp på SkiErg

Den 11 augusti skrivs världshistoria. För första gången någonsin kommer ett seedningsrace inför Vasaloppet på SkiErg hållas. Ett virtuellt race där snittiden under 90 minuter avgör deltagarnas startled upp till och med led 2. Intresset har varit stort och med bara några veckor innan start har racet över 200 anmälda. Roberth Fälth från Dalarna och Mia Lyth från Njurunda är två av deltagarna och som planerar att seeda sig på SkiErg.

Vad tycker ni om ett seedningslopp på SkiErg?
– Det är kul att det äntligen kommit ett seedningsrace på SkiErg! SkiErgen är ett jättebra träningsverktyg för mig som har småbarn och inte alltid kan ta mig i väg på långpass. Däremot kommer racet tidigt i säsongen, så det ska bli spännande att se vad man kan åstadkomma. Jag kommer köra på min egen SkiErg som jag har stående nere i källaren, säger Roberth.
– Det här blir mitt första seedningrace och jag hoppas jag kan få en bättre startplats än de jag blivit tilldelad tidigare år, ju längre fram desto bättre. Det ska bli kul att testa på något nytt, säger Mia.

Hur laddar ni upp inför race?
– Jag kommer köra styrketräning varvat med promenader och sen har det blivit en del segling i sommar. Jag har faktiskt aldrig ens provat en SkiErg innan, som ung körde jag mycket roddmaskin, men SkiErgen är något helt nytt. Det kommer bli riktigt spännande, jag ska göra så gott jag kan, säger Mia.
– Jag har tänkt börja köra minst ett 90-minuterspass i veckan för att känna på distansen. Sen kommer jag såklart se till att maskinen är i toppskick. Kanske drar jag till och med på mig en nummerlapp från tidigare Vasalopp för extra känsla, säger Roberth.

Har ni åkt Vasaloppet tidigare?
– Jag har åkt Tjejvasan två gånger och öppet spår en gång, men det var länge sedan. Det viktigaste för mig under Vasaloppet är att ta mig i mål, säger Mia.
– Det här blir mitt åttonde Vasalopp och tidigare år har jag stått i led två och jag kan egentligen inte seeda mig längre fram i detta race. Men jag har som mål att komma upp i led 1 så jag kommer att testa ligga lite högre i pace, runt 1:55-1:56 för att se om det är möjligt, säger Roberth.

Bra att veta inför racet:

Seedningsracet kan endast utföras på en SkiErg 2 med en PM5:a.

Fristående och väggmonterad går lika bra. Du kan dessutom byta ut handtagen mot skidhandtag men i övrigt får du inte modifiera SkiErgen.

Du väljer själv vilket motstånd du kör på.

Evenemanget livesänds via Vasaloppet.tv och drar i gång redan vid 17.30 med försnack innan racet drar i gång vid 18.00.

Tillbaka till blogg