Nytt världsrekord på SkiErg för Malte Jutterdal

Nytt världsrekord på SkiErg för Malte Jutterdal

Med ett världsrekord på 5000 meter SkiErg i bagaget gör Malte Jutterdal det igen. Men den här gången på 1000 meter och helt oplanerat.
– Det känns jätteroligt, säger Malte.

Det går inte att ta miste på 18-årige Maltes brinnande intresse för skidsporten som han håller vid liv under årets alla säsonger. Rullskidor under sommarmånaderna och längdskidor på vintern. Däremellan passar han också på att nöta Concept2s SkiErg. Under ett SkiErg-test via skolan slog Malte nyligen världsrekordet på 1000 meter i sin åldersgrupp med den imponerande tiden 3:06.4.
– Det var inget jag har satsat inför, utan det råkade bara bli så, skrattar Malte.  

Men det här är inte Maltes första världsrekord. Redan som sjuttonåring knep han världsrekordet på 5000 meter SkiErg med tiden 17:10.2. Ett rekord som ett år senare fortfarande är aktuellt.
– Jag kör mycket SkiErg i min träning och då blir det mest intervaller. Jag försöker staka som om jag står på ett par skidor och hålla en så skidlik teknik som möjligt, säger Malte.

Med en skidintresserad pappa väcktes kärleken för sporten tidigt och växte allt eftersom Malte blev äldre. När det var dags att välja gymnasium packade han väskorna och flyttade till Ulricehamn för att börja på skidgymnasium. Nu läser han tredje året och det blir inte mycket tid över för annat än skidor.
– Jag äter, tränar och sover, sen gäller det att hinna med skolan också. På skidgymnasiet läser vi totalt fyra år för att hinna med alla ämnen eftersom vi ofta är borta på träningsläger och tävlingar, säger Malte.

I somras debuterade Malte i juniorlandslaget i rullskidor och tog hem en första samt en tredje plats i världscupstävlingarna i Estland. Nu blickar han framåt och stakar starkare än någonsin.
– Just nu är det junior SM i vinter som jag satsar inför. Jag vill göra en bra höst med mycket träning för att ha bästa möjliga förutsättningar i vinter, säger Malte.

Tillbaka till blogg