Nytt svenskt världsrekord i 1000 meter stakmaskin

Nytt svenskt världsrekord i 1000 meter stakmaskin

Med hela 15 sekunder slog 18-åriga Elvira Ek nytt världsrekord i stakmaskin på 1000 meter. Rekordet satte hon i samband med Concept2´s globala event SkiErg World Sprints 2020. 
– Nu satsar jag på fler rekord, säger hon. 

Göteborgaren Elvira Ek är 18 år och pluggar tredje året på teknisk linje med inriktning design och produkt, tränar crossfit och är sedan en vecka tillbaka världsrekordsinnehavare i 1000 meter på Concept2 SkiErg i klassen kvinnor 17-18 år.
– Det känns jätteroligt, man klarar mycket om man tror på sig själv, säger Elvira Ek.

Det var i samband med SkiErg World Sprints, ett globalt träningsevenemang som anordnas årligen av Concept2, som Elvira knep världsrekordet. Utmaningen går ut på att staka 1000 meter på snabbast möjliga tid på en Concept2 stakmaskin. Elvira fick först höra om tävlingen när en av coacherna i boxen där hon tränar anordnade ett lokalt event i samband med SkiErg World Sprints 2020.
– Jag såg det som en kul grej att ställa upp i och sätta lite press på mig själv. Ingen minns en fegis, säger Elvira Ek. Så när jag väl bestämde mig för att ställa upp så tänkte jag inte göra det halvdant. Skulle jag vara med skulle jag både visa vad skåpet ska stå och ställa dit det. I was in it to win it. Men ödmjukt.

Helt utan förberedelser 
Utmaningen är tuff på många sätt och Elvira som inte tränat på SkiErg särskilt mycket innan valde att inte förbereda sig inför tävlingen.
– Någon vecka innan eventet körde jag en buy in på 750 meter på vanligt tempo och fick en rätt bra tid. Vi kollade upp vad världsrekordet låg på, räknade lite på det och såg att jag hade en chans att ta det.

Det tidigare världsrekordet i klassen kvinnor 17–18 år var 03:44:01 minuter och sattes av en 17-åring från USA för ett år sedan. Den tiden lyckades Elvira slå med råge och håller idag världsrekordet med tiden 03:29:03.
– Jag var riktigt nervös ett par dagar innan, det är typiskt mig inför tävling. Men när jag väl körde stängde jag av och tänkte inte så mycket på hur ont allt gjorde, skrattar Elvira Ek. Mitt mål var att hamna under tre och en halv minut och det klarade jag.

Än har vi inte hört det sista från Elvira Ek och nu ser det ut som hon lyckats staka in ännu ett rekord, den här gången på 100 meter i samma klass. För att registrera ett världsrekord till Concept2 krävs det att eventet utförs på en Concept2-maskin och att det blir godkänt av USA-kontoret.– Resultatet är inskickat men det verkar som det tar lång tid att registrera. Att ta Concept2s världsrekord gör jag mest för skojs skull, något jag kan göra när jag har tid. Jag har sett att det finns rekord på rodden också, så den blir nästa maskin att försöka mig på.

Har du något tips till andra som vill förbättra sin tid?
– Oj, bra fråga. Jag har ju inte kört så mycket SkiErg tidigare och jag kanske inte har världens bästa teknik. Men jag försöker använda mer bål än armar. Andas gör jag på toppen då jag är utsträckt för att hålla en jämn nivå. Annars försöker jag stänga av och inte tänka så mycket, bara köra, säger Elvira Ek.

Tillbaka till blogg