Concept2 Sverige och Lager 157 Ski Team i nytt samarbete

Concept2 Sverige och Lager 157 Ski Team i nytt samarbete

Concept2 Sverige har inlett ett samarbete med långloppslaget Lager 157 Ski Team. Vi har pratat med lagets åkare för säsongen 2022/2023 som delar med sig av sina bästa SkiErg-tips. 

Torleif Syrstad
Bor: Trondheim
Ålder: 28 år

Med ett stort intresse för längdskidåkning inom familjen har Torleif stått på skidor sedan han var liten. 
– Jag åkte mitt första Vasalopp 2016 då kom jag på plats 13. Sedan dess har jag åkt varje år.

I år är första året tillsammans med Lager 157 Ski Team och efter en del träningspass ihop i sommar känns det riktigt bra.
– Jag ångrar absolut inte att jag tackade ja. Det är ett väldigt fint gäng och vi delar erfarenheter och lär av varandra. Det är en stor fördel att åka i lag.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
– Just nu blir det en del intervaller, oftast 10-12st 6 minuters intervaller som jag lägger upp på lite olika sätt. Jag brukar också köra ett base line test på morgnarna för att känna efter vilken nivå jag är på just den dagen. Då kör jag 5 min 160 watt, 5 min 190 watt, 5 min 220 watt och ibland 5 min på 250 watt och noterar mina mätvärden. Så det blir en hel del timmar i veckan på SkiErgen.

 

Runar Skaug Mathisen
Bor: Oslo
Ålder: 27 år

Runars intresse för skidor väcktes tidigt och redan som 6-åring stod han på ett par skidor.
– Som norrman hör det till att åka längdskidor, så det föll sig rätt naturligt. Långlopp började jag intressera mig för efter mitt första Vasalopp för fyra år sedan.

I år går han in på sitt andra år tillsammans med Lager 157 Ski Team.
– Vi har ett väldigt bra lag i år med riktigt vassa åkare. Jag föredrar att gå i lag, vi lär och kan dra fördelar av varandra.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
– 6 x 5min där jag varvar 40 sekunders hårt jobb med en minut precis ovanför tröskelwatt, och så håller jag på i 5 minuter 6 gånger.

 

Emil Persson
Bor: Östersund
Ålder: 27 år

Emil har åkt skidor hela sitt liv och gick som tonåring skidgymnasium i Östersund men började inte satsa på riktigt förrän han var 20 år. Första Vasaloppet åkte han 2016 och sedan dess har det blivit av varje år.
– När jag gick med i Lager 157 Ski Team för fem år sedan fick jag klart för mig vad hård träning verkligen innebar och det började också visa sig i resultaten.

Trots att längdskidor är en individuell sport beskriver Emil laget som en viktig del i att bli bättre.
– I år har vi fått ihop ett riktigt bra lag, alla är motiverade att vi ska bli bra tillsammans.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
– Jag kör helst intervaller och ett hårt och bra pass jag brukar köra är 4 x 5000 meter, där jag försöker hålla samma pace i alla intervaller. Det som är så bra med SkiErgen är att det går att träna under samma förutsättningar och det går att få ut exakta siffror.

 

Alvar Myhlback
Ålder: 16 år
Bor: Torsby

Alvar går första året på skidgymnasiet i Torsby och kommer från början från Falun. Det är han första år med långloppssatsning.  
– Jag har åkt skidor hela mitt liv. Min pappa har hållit på mycket så det blev att jag hängde på.

Det är också första året som en del i Lager 157 Ski Team.
– Det blir en hel del stakning, men vi tränar också på att åka i lag och hur vi kan hjälpa varandra i lopp.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
– Det jag gillar med SkiErgen är att det går att få till ett riktigt hårt pass. Jag kör ofta 4x 5000m och försöker öka farten och intensiteten för varje intervall.

 

Karolina Hedenström
Ålder: 21 år
Bor: Östersund

Karolina visste tidigt att det var långlopp hon ville satsa på och när hon blev senior åkare 2020 tog hon kontakt med sportchefen Anton Järnberg för att gå med i Lager 157 Ski Team - och har inte ångrat beslutet.
– Det är grymt att vara med. Vi är ett gäng drivna och ödmjuka människor som samlats för att åka tillsammans och det är en härlig mix av åkare.

Hittills har det blivit två Vasalopp och Karolina laddar inför hennes första hela tävlingssäsong.
– Jag har inte tävlat fulla säsonger innan, så det ska bli spännande. Att ha teamet i ryggen känns riktigt bra, vi sporrar och hjälper varandra framåt.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
Nu i försäsong har jag två pass som jag brukar köra. Det ena är ett SkiErg-test 6 x 4min med stegrande intensitet för varje intervall. Sen brukar jag köra ett längre pass på min uppskattade tröskelwatt för att se om jag flyttat tröskeln och om jag kan hålla samma intensitet under längre distanser.

 

Linnea Johansson
Ålder: 21 år
Bor: Falun

Linnea hittade intresset för skidåkning som 14 åring och flyttade från Linköping till skidgymnasiet i Torsby med siktet inställt på traditionell åkning. Men med tiden föddes intresset för långlopp och efter gymnasiet gick hon med i 157:s ungdomslag.
– Jag har alltid haft lätt för stakning och långlopp. Det här är mitt första år med 157 Ski Team och också första året jag satsar på långlopp.

Första Vasaloppet åkte hon för två år sedan och denna säsong satsar hon på att åka både Tjejvasan och Vasaloppet.
– Jag gillar kombinationen av att jobba individuellt och i lag. Det känns bra och inspirerande att åka tillsammans, alla är väldigt duktiga.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
Jag brukar köra 3 x 5000m som ett test på SkiErg för att läsa av mina värden. SkiErgen är bra på det sättet då det verkligen går att se svart på vitt hur man ligger till. Sen brukar jag även köra ett 1000 meterstest någon gång om året och då brukar jag hamna under 4 minuter.

 

Marcus Johansson
Ålder: 32 år
Bor: Ulricehamn

Marcus började åka skidor när han var i 10 års åldern och efter gymnasiet föddes intresset för långlopp och han började satsa ordentligt. Marcus har varit med i 157 Ski Team sedan starten för åtta år sedan.
– Det är väldigt kul att åka och ingå i ett team, det blir mycket roligare när man har varandra, som en liten familj.

Hittills har det blivit 13 Vasalopp med en tolfte plats som bästa placering.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
Jag är rätt frälst på 3 x 5000m, det är ett bra pass som jag gärna kör någon gång i veckan. Tanken är att hålla i tröskelwatten och kanske till och med kapa någon sekund för varje intervall.

 

Nils Persson
Ålder: 29 år
Bor: Östersund

Nils från Östersund har åkt långlopp sedan fyra år tillbaka och kliver in i 157 Ski Team i år. Skidåkningen har funnits där hela livet.
– Det känns riktigt bra, ett taggat gäng. Trots att det är en individuell sport så jobbar vi mot gemensamma mål, vi vinner och förlorar tillsammans.

Vilket är ditt favoritpass på SkiErg?
3-4 x 5000m har blivit lite av ett standard pass för mig och jag försöker hålla samma fart genom varje intervall.

Tillbaka till blogg