Medaljregn för svenskorna i VM och EM i inomhusrodd 2024!

Medaljregn för svenskorna i VM och EM i inomhusrodd 2024!

Helgens VM och EM i inomhusrodd resulterade tre svenska guld och två silver där svenskorna Malin Sundström och Malin Faraasen kammande hem vinster i sina ålderskategorier.

World Rowing Indoor Championships (WRICH) är en årlig internationell inomhusroddtävling presenterad av Concept2. I år hölls tävlingen mellan 23–24 februari på plats i Prag och samkördes ihop bland annat Europamästerskapen (ERICH). Vinnande ur mästerskapen gick Malin Sundström och Malin Faraasen som båda tog hem VM och EM-guld på 500m i sina åldersklasser samt  ett silver i 2000 meter lagstafett för Sundström och ett EM-silver på 2000m för Faraasen.
– I år bakades VM och EM ihop vilket betyder att ett race räknades som två så våra vinster på 500 meter resulterade i både VM- och EM-guld, säger Malin Sundström.

Tävlingarna under WRICH och ERICH består av 500- och 2000-meterslopp uppdelade i klasser efter ålder, kön, individuellt eller team samt pararodd. Förberedelserna inför mästerskapen har krävt både tid och energi och Malin Sundström berättar att hon kombinerat 4–5 mil rodd i veckan med styrka och CrossFit.
– Återhämtningen är också den en viktig del. Jag tränar ofta med en dragfaktor på runt 95, vilket motsvarar ungefär nivå 1/2 på svänghjulet. Min hastighet beror helt på hur mycket kraft jag kan få in i maskinen och med ett för högt motstånd är det svårt att fortsätta mata i kraft och hålla i ett jämnt och högt tempo, säger Malin Sundström.

Malin Faraasen satsade på en allsidig träning med bland annat sex roddpass i veckan.
–Under säsong blir det en blandning av långa pass med låg puls, längre tröskelintervaller och sprintintervaller, säger Malin Faraasen.  

Hur var känslan under de 500 meterna?
– Det var magiskt att ro 500m på VM i Prag! Jag var väldigt taggad och kände mig stark, säger Malin Faraasen.
– Jag visste att jag hade en bra chans på 500m, men vinst var inget jag tog för givet, så jag gick ut stenhårt i början och försökte hålla i så länge som möjligt. I början var jag nog nere på 1:24/500m i kanske 10 drag. Sen var målet att försöka ligga runt 1:30/500m så länge som möjligt. Men 500 meter är en all out-grej och de sista 70–80 meterna är riktigt tuffa och där dör man lite, säger Malin Sundström.

Vilken damperinställning körde ni på?
Jag körde med en dragfaktor på runt 125, vilket motsvarar en damperinställning på ca 4,5. Lopp på 500 meter avgörs i de första dragen och får du inte till en bra start så går det inte. I och med en skada i min armbåge ville jag inte överbelasta den för att sedan tappa både kraft och fart. Det beslutet i kombination med Ipren, Alvedon, tejp och pannben resulterade till slut i vinst, skrattar Malin Sundström.
– I vanliga fall ror jag på 108 i dragfaktor, men min coach Ahmet Rapi gav mig rådet att öka till 140 för att få maximal kraft i dragen under 500m vilket blev helt rätt, säger Malin Faraasen.

Vilka är era Go to-pass på RowErg?

Malin Faraasen: Jag kör ofta Concept2:s WOD som ger mig bra variation i min träning. I slutfasen av 500-metersuppladdning körde jag bland annat 100m x 12 med 2 minuters vila mellan varje intervall, ett riktigt kul pass!

Malin Sundström: Mitt absoluta favoritpass är Mikkos triangel. Den kör jag så ofta jag kan. Annars har jag ett tröskeldistanspass som jag gärna kör:

15-minutersintervaller x 4 med 3 minuters vila mellan varje intervall. Varje intervall delas upp i olika takt (s/m= drag per minut):

5 min 20 s/m
4 min 22 s/m
3 min 24 s/m
2 min 26 s/m
1 min 28 s/m

Ett stort grattis önskar vi på Concept2 Sverige!

Tillbaka till blogg