Helgens VM och EM i inomhusrodd resulterade tre svenska guld och två silver där svenskorna Malin Sundström och Malin Faraasen kammande hem vinster i sina ålderskategorier.
World Rowing Indoor Championships (WRICH) är en årlig internationell inomhusroddtävling presenterad av Concept2. I år hölls tävlingen mellan 23–24 februari på plats i Prag och samkördes ihop bland annat Europamästerskapen (ERICH). Vinnande ur mästerskapen gick Malin Sundström och Malin Faraasen som båda tog hem VM och EM-guld på 500m i sina åldersklasser samt ett silver i 2000 meter lagstafett för Sundström och ett EM-silver på 2000m för Faraasen.
– I år bakades VM och EM ihop vilket betyder att ett race räknades som två så våra vinster på 500 meter resulterade i både VM- och EM-guld, säger Malin Sundström.
Tävlingarna under WRICH och ERICH består av 500- och 2000-meterslopp uppdelade i klasser efter ålder, kön, individuellt eller team samt pararodd. Förberedelserna inför mästerskapen har krävt både tid och energi och Malin Sundström berättar att hon kombinerat 4–5 mil rodd i veckan med styrka och CrossFit.
– Återhämtningen är också den en viktig del. Jag tränar ofta med en dragfaktor på runt 95, vilket motsvarar ungefär nivå 1/2 på svänghjulet. Min hastighet beror helt på hur mycket kraft jag kan få in i maskinen och med ett för högt motstånd är det svårt att fortsätta mata i kraft och hålla i ett jämnt och högt tempo, säger Malin Sundström.
Malin Faraasen satsade på en allsidig träning med bland annat sex roddpass i veckan.
–Under säsong blir det en blandning av långa pass med låg puls, längre tröskelintervaller och sprintintervaller, säger Malin Faraasen.
Hur var känslan under de 500 meterna?
– Det var magiskt att ro 500m på VM i Prag! Jag var väldigt taggad och kände mig stark, säger Malin Faraasen.
– Jag visste att jag hade en bra chans på 500m, men vinst var inget jag tog för givet, så jag gick ut stenhårt i början och försökte hålla i så länge som möjligt. I början var jag nog nere på 1:24/500m i kanske 10 drag. Sen var målet att försöka ligga runt 1:30/500m så länge som möjligt. Men 500 meter är en all out-grej och de sista 70–80 meterna är riktigt tuffa och där dör man lite, säger Malin Sundström.
Vilken damperinställning körde ni på?
– Jag körde med en dragfaktor på runt 125, vilket motsvarar en damperinställning på ca 4,5. Lopp på 500 meter avgörs i de första dragen och får du inte till en bra start så går det inte. I och med en skada i min armbåge ville jag inte överbelasta den för att sedan tappa både kraft och fart. Det beslutet i kombination med Ipren, Alvedon, tejp och pannben resulterade till slut i vinst, skrattar Malin Sundström.
– I vanliga fall ror jag på 108 i dragfaktor, men min coach Ahmet Rapi gav mig rådet att öka till 140 för att få maximal kraft i dragen under 500m vilket blev helt rätt, säger Malin Faraasen.
Vilka är era Go to-pass på RowErg?
Malin Faraasen: Jag kör ofta Concept2:s WOD som ger mig bra variation i min träning. I slutfasen av 500-metersuppladdning körde jag bland annat 100m x 12 med 2 minuters vila mellan varje intervall, ett riktigt kul pass!
Malin Sundström: Mitt absoluta favoritpass är Mikkos triangel. Den kör jag så ofta jag kan. Annars har jag ett tröskeldistanspass som jag gärna kör:
15-minutersintervaller x 4 med 3 minuters vila mellan varje intervall. Varje intervall delas upp i olika takt (s/m= drag per minut):
5 min 20 s/m
4 min 22 s/m
3 min 24 s/m
2 min 26 s/m
1 min 28 s/m
Ett stort grattis önskar vi på Concept2 Sverige!