Kom steget närmare skidlik SkiErg träning med nya Grip Adapter

Kom steget närmare skidlik SkiErg träning med nya Grip Adapter

Ur kärlek till längdskidåkning och ett brinnande intresse för produktutveckling föddes idén till GripAdapter, uppfinningen som gör det möjligt att koppla skidhandskar direkt på SkiErgens gröna handtag.  
– Responsen har varit fantastisk, det känns nästan surrealistiskt, säger Frida Andersson, innovatör och produktdesigner.

Frida Andersson flyttade från Dals-Ed och upp till Östersund för att kombinera två stora intressen: produktdesign och friluftsliv under en sporteknologisk universitetsutbildning. Förutom kunskaper inom maskinteknik, konstruktion och design får eleverna i slutet av utbildningen ta fram en helt egen produkt under en 10-veckors projektperiod. Idén till Fridas projekt föddes efter långa timmar vid gymmets SkiErg.
– När jag pluggade hade jag bara tillgång till gymmets SkiErg och det var några gånger som man stod där med de gröna handtagen och tänkte att det hade varit skönt med en handrem för en mer skidlik känsla, säger Frida.

Den första idén blev ett skidanpassat handtag och som en del i projektet tog Frida kontakt med Concept2 Sverige som nappade på idén till ett samarbete.
– Jag genomförde en enkät som fick över 350 svar och bekräftade att många hade en önskan om skidanpassade handtag, säger Frida.

I enkäten framkom det även att det främst handlade om anpassade handtag i gymmiljö, där möjligheten att modifiera SkiErgen inte är lika stor. Initialt tog Frida fram ett helt nytt handtag med integrerad handrem med klicklösning. Men problem med att modifiera SkiErgen kvarstod så adaptern fick bli den slutgiltiga lösningen.
– Målet var alltid att skapa en produkt som jag sedan skulle kunna sälja, något som inte alltid är en självklarhet inom produktutveckling. Så jag är otroligt glad att det blev en så pass bra och säljbar produkt i slutändan, säger Frida.

Produktlanseringen skedde i samband med Cykelvasan med Frida på plats i Concept2 Sveriges monter där Grip adapter visades upp och såldes.
– Det var så kul att se, nästan lite surrealistiskt. Jag har varit så upp i skapandet under en lång tid att jag nästan övertalat mig själv att det inte var en bra produkt längre, säger Frida.

Grip adaptern finns nu tillgänglig i Concept2 Sveriges webbutik och produktionen för Fridas del är nu i full gång. I en liten lokal hemmavid går 3D-skrivaren varm och producerar runt 10 adapterns om dagen.
– Det är inte den snabbaste tillverkningsprocessen men däremot blir det möjligt att göra små förbättringar allteftersom. Just nu kikar jag på fler möjliga produkter till Concept2 och målet är att driva mitt konsultbolag vidare och fortsatt skapa lösningar till fler företag, Frida.

Tillbaka till blogg