Efter en månad på ADrow har muskler som inte borde fungera vaknat till liv

Efter en månad på ADrow har muskler som inte borde fungera vaknat till liv

Efter en bilolycka blev Johanna Forssell förlamad från revbenen och ner. Efter tre månader med ADrow som hjälpmedel har hon nu känningar i magmusklerna.
– Det borde inte gå, men det gör det. Inget som vi testat innan har utvecklat mig så mycket och så snabbt som ADrow, säger Johanna.

Det var för tre år sedan som 25-åriga Johanna var med om bilolyckan som förändrade allt. Från att vara aktiv inom ridsporten till rullstolsburen med en ryggmärgsskada som gör att hon aldrig kommer gå igen. Skadan som sitter högt upp gör det dessutom omöjligt att använda muskler nedanför revbenen.
– Jag började med rehab, men hade ingen tanke på att träna muskler som inte finns. Men sen började jag träna tillsammans med Stephanie på Majoren Crossfit och då började vi utforska mina möjligheter, säger Johanna.

Träningen bestod till en början av att sitta på golvet och öva på att luta sig framåt och bakåt med assistans. Men det var i slutet av november när en ADrow levererades till anläggningen som utvecklingen satte i gång på riktigt.
– Då hände det något. Jag fick en helt annan typ av träning och efter en månad fick jag känningar i bålen, något som egentligen inte borde vara möjligt, säger Johanna.

Roddträningen som tidigare varit helt omöjligt för Johanna har gett en tydlig förbättring i bålstabilitet.
– Det är fantastiskt att det finns företag som Concept2 Sverige som vågar satsa på inkluderande produkter som hjälper oss på Majorens Crossfit mission att göra träning tillgänglig för alla, oberoende fysiska begränsningar, säger Stephanie Mihm, coach på Crossfit Majoren.

Nu använder Johanna ADrow vid uppvärmning för att komma i gång och väcka musklerna inför varje pass. Utvecklingen går fort och Johanna upptäcker nya muskler titt som tätt.
– Den har hjälpt mig jättemycket och jag fortsätter att göra framsteg, sen är den väldigt rolig också, säger Johanna.

Innan olyckan var Johanna tävlingsryttare och satsade stenhårt inom sporten. I dag har hon ett tydligt mål med sin träning – att inom två år rida i paralandslaget.
– Jag behöver träna upp bålen för att klara av att sitta mer på egen hand. Det stöd jag har nu är över godkänd nivå. Men jag känner att det är möjligt, säger Johanna.

ADrow är adaptern som funktionsanpassar Concept2:s roddmaskiner och gör det möjligt för rullstolsburna atleter och motionärer att träna roddträning utan att behöva lämna rullstolen.

Läs mer och beställ din ADrow här.

Tillbaka till blogg