Ebba Einarsson: Viktigt att prioritera allas rätt till träning

Ebba Einarsson: Viktigt att prioritera allas rätt till träning

Elit-pararoddaren Ebba Einarsson inspirerade framtagandet av ADrow, det funktionsanpassade tillbehöret till Concept2s RowErg. Nu hoppas hon att Adrow kommer göra att fler får upp ögonen för pararodd.  
– Det saknas ett pararodd-community i Sverige, det vore häftigt om vi kan skapa det genom ADrow, säger Ebba Einarsson.

Sommaren 2017, två veckor efter att hon tagit hem SM-guld i rodd, blev Ebba Einarsson förlamad från midjan och nedåt över en natt. Månaderna efter skadan bestod till största del av rehabilitering och Ebba fick lära sig grundläggande saker som att kunna sitta igen.
– Jag fick lov att hitta andra sätt att träna och rätt snabbt fann jag kärleken till SkiErgen, främst för att den är så enkel och praktiskt, säger Ebba. Rodden hittade jag tillbaka till kanske 8–9 månader efter min skada.

Innan skadan jobbade Ebba som roddinstruktör på Jörgen Karlssons crossfit box i Falkenberg. Något som hon fortsatte med även efter rehabiliteringen.
– Det var när jag kom tillbaka efter min skada som idén om ADrow föddes hos Jörgen. Han såg vad som saknades för att jag skulle kunna fortsätta träna rodd och valde att göra något åt det, berättar Ebba.

Ingen etablerad pararodd i Sverige
Ebba testade pararodd för första gången under ett träningsläger i Tjeckien där hon fick möjlighet att testa en pararoddbåt.
– Innan jag skadade mig så fanns det ingen pararodd i Sverige. Så jag började kontakta andra pararoddare runt om i världen för att få en gemenskap, säger Ebba. Efter det blev jag inbjuden till ett roddläger i Italien arrangerat av det internationella roddförbundet. Så det var där jag på riktigt började med pararodd.

Idag är pararodden i Sverige fortfarande under utveckling och Ebba hoppas att ADrow kan vara en del i att skapa ett intresse för sporten.
– Om fler får upp ögonen för pararodd kan vi skapa ett community med tränare och ungdomsverksamhet. Jag är ju ensam här i Sverige och jag kan inte tävla nationellt eftersom jag inte har någon att tävla mot, säger Ebba.

Träning tillgänglig för alla 
Ebba har följt arbetet med ADrow från start till slutprodukt och erkänner att hon var lite skeptisk till en början.
– I början när jag testade första prototypen som Jörgen och Kristoffer utvecklat så kände jag att det var bra, men inget som jag skulle använda. Jag hade ju redan min sits som jag flyttar över från roddbåten till inomhusrodden, skrattar Ebba. Men nu när jag fick testa slutprodukten kände jag verkligen att ADrow är något som jag också kommer att använda.

ADrow beskriver hon som smidig att använda och enkel att anpassa efter användarens behov. Hennes förhoppning är att flera gym och boxar väljer att ta in ADrow för att göra träningen mer tillgänglig för alla med ADrow.
– Det är viktigt att prioritera allas rätt till träning oavsett om du har en funktionsvariation eller inte. Kanske resonerar vissa gym att ADrow inte är något de behöver köpa in eftersom inga rullstolsburna tränar hos dem. Jag tror snarare att personer med funktionsvariationer inte vågar gå till gymmet för att det inte finns några lätta träningsmöjligheter. Med ADrow blir det så enkelt, att bara sätta sig och köra ett bra pass.

Lanseringen av ADrow görs i ett samarbete mellan Concept2 Sverige och Fenix1 och planeras ske under 2021.
Tillbaka till blogg