Därför är det viktigt att hålla koll på sin pace

Därför är det viktigt att hålla koll på sin pace

PM5:an på din Concept2 Erg är fullproppad med nyttig information som inte bara ger dig en uppfattning om ditt aktuella arbete utan som också kan göra dig både snabbare och effektivare när det väl gäller. Vi har dykt ner i varför det är viktigt att lära sig förstå och använda monitorns mätvärden.  

Under starten av CrossFit Open fick vi tydliga exempel på hur svårt 60 kalorier RowErg kan vara att lägga upp om man inte är medveten om sin pace i förhållande till andra mätvärden.
– Till och med de mest vältränade atleterna kan snubbla på farthållningen något som kan vara förödande för resten av workouten, säger Mats Störtebecker, VD på Concept2 Sverige.

På tabellen nedan ser vi att tiden det tar att ro 60 kalorier varierar rejält beroende på pace. Går du ut med en för hög pace är risken att du kör slut på dig för tidigt och att antalet kalorier tickar in långsammare än vad de gjort om du valt en pace du vet att du kan hålla jämn.
 – Vet vi hur vi kan jobba med mätvärdena på monitorn kan vi också planera en önskad sluttid med energi kvar till kommande moment, säger Mats.

En talande jämförelse är den mellan träning som utförs på ergs och övrig träning som löpning och styrketräning.
– Ska man exempelvis lyfta en hantel en gång kontra 10 gånger väljer de flesta nog olika vikter. På samma sätt går vi även ut med olika hastigheter beroende på om man ska springa en mil eller 500 meter. Däremot ser vi ofta hur många gasar i gång på rodden helt utan tanke på vilken fart eller kraft de sätter i draget. Då är risken för kollaps innan workouten är slut stor, säger Mats.

Vad kan man göra för att ta reda på sin pace?
Börja med att hitta mätvärden i monitorn som är intressanta i förhållande till hur du tränar. Är du aktiv inom CrossFit är kalorier kanske mest intressant och om du är konditionsinriktad är farten per 500m mer värt att kolla på. Därefter gäller det att testa sig fram. Precis som vid styrketräning ökar vi pace/vikt successivt i stället för att gå ut hårt direkt och lyfta exempelvis en 30 kilos hantel under vårt första pass.
– Sträva efter att hålla en stadig och jämn pace. Det krävs ett par gånger för att förstå hur pacen fungerar under olika belastningar. Kanske märker du efter ett tag att det går att trycka på och kan höja pacen, säger Mats.

Med Concept2:s gratisapp ErgData kan du följa din utveckling och göra jämförelser mellan din pace kontra kalorier eller hastighet per 500m. 
– Ge det lite tid så har du receptet på dina mest effektiva 60 kalorier och hur du tar dig an kommande roliga utmaningar på bästa sätt, säger Mats.

Tillbaka till blogg