Charlotta Säfvenberg tillbaka i skidbacken efter ett år av rehab

Charlotta Säfvenberg tillbaka i skidbacken efter ett år av rehab

Ett år har gått sedan alpinåkaren Charlotta Säfvenberg skadade sig under en träning i Österrike. Med stora mål i sikte är hon nu i sluttampen av rehab som bestått av en hel del BikeErg-träning.
–   Nu lägger jag all tid och kraft på att komma tillbaka och BikeErgen är fortfarande en stor favorit i min träning, säger Charlotta.

29-åriga Charlotta Säfvenberg har som alpin elitidrottare en lång meritlista. I bagaget har hon flera junior-VM medaljer, guld i Ungdoms-OS och deltagande på VM i Åre 2019 och OS 2022 i Beijing. Karriären var på topp och Charlotta var i sitt livs form när olyckan var framme förra året under ett träningspass i Österrike. I en sväng tappade hon plötsligt stödet mot ytterskidan och översträckte knäleden.
­– Jag hörde det där klassiska knäppet när korsbandet går av och dagen därpå var jag tillbaka i Sverige där man konstaterade att så också var fallet, min andra korsbandsskada under karriären. Det var egentligen en väldigt odramatisk händelse vilket både känns surt med samtidigt bra då jag inte har något större trauma att brottas med nu i efterhand, säger Charlotta.

Därefter följde en lyckad operation och en gedigen rehabplan. Alpint är en komplex sport som av atleterna kräver styrka, hög anaerob kapacitet samt god grundfysik för att orka en hel säsong. Efter två korsbandsskador krävdes en viss anpassning i Charlottas träningsupplägg.
– Concept2:s BikeErg har verkligen blivit en stor favorit. Jag använder den för allt från att få upp lätt blodcirkulation till tunga anaeroba intervallpass eller som avslutning på ett benpass, säger Charlotta.

Med mer än ett år av rehab i ryggen är Charlotta nu redo att ta sig an skidbackarna igen och med en påbörjad tävlingssäsong är hennes stora mål att bli tävlingsredo till årsskiftet.
– Nu gäller det att försöka jobba mig tillbaka till samma ranking som jag hade innan jag skadade mig. Nästkommande säsong är en mästerskapssäsong och då vill jag vara redo för premiären med bästa möjliga förutsättningar, säger Charlotta.
– BikeErgen kommer fortsättningsvis vara en stor del av min träning. Jag har testat flera andra träningscyklar och det kan vara svårt att hitta ett skönt och rätt motstånd, men med är det BikeErgen är full pott på alla sätt, säger Charlotta.

Nu väntar intensiv träning för att nå Charlottas minst sagt stora mål för framtiden.
– Nu lägger jag all min tid och kraft på att ta mig tillbaka. Drömmen är att delta på OS 2026 i Cortina, säger Charlotta.  

Tillbaka till blogg