Atleterna med siktet inställt på CrossFit Games Semifinals

Atleterna med siktet inställt på CrossFit Games Semifinals

Kvartsfinalen i CrossFit Games är förbi och än en gång utmanades atleterna under ett RowErg-event. I test 4 under kvartsfinalen tog sig atleterna än följande workout:

20min AMRAP:
1000 meter RowErg
50 GHD sit-ups
500 meter RowErg
20 V-ups

Concept2 Sverige har pratat med Victor Ljungdal, Ella Wunger och Max Olivestrand, tre svenska atleter som alla tagit sig vidare till semifinal där de kommer kämpa om platser till finalen i slutet av säsongen.

Grattis till era fina placeringar! Hur känns det?

Victor: Det känns jättebra! Det var mitt mål även om jag inte har pratat särskilt mycket om det nu innan så var målet att gå vidare till semifinal och förra måndagen blev det officiellt.

Jag började med CrossFit 2018 och körde då min första Open och har sedan dess gjort det varje år. Jag älskar träningsformen och är snabb att lära mig nya saker, men man kan nog säga att jag är en rookie i jämförelse med andra som kommer tävla under semifinalen.

Ella: Tack! Jag känner mig nöjd överlag med hur jag genomförde workoutsen och det känns väldigt kul att placeringen speglade min känsla. Jag har en del hål som jag jobbar på och jag blir glad när det syns svart på vitt att det går framåt. Men jag är inte helt nöjd här utan vill såklart mer, men det är ett steg på vägen!

Jag började träna CrossFit 2016 och tog mig till semifinalen när Games hölls online 2020 och även förra året när det hölls i Amsterdam.

Max: Det känns väldigt bra! Några dagar efter den 27 april fick jag reda på att jag gått vidare till semifinal, vilket känns väldigt spännande, det är första gången jag tar mig så här långt på individuella. Jag har hållit på med CrossFit sedan 2016 då jag började följa en programmering. Innan dess hade jag hängt på några pass på gymmet jag jobbade på och fastnade för det.

Hur kändes rodd-momentet under kvartsfinalen?

Max: Det kändes! När jag först såg eventet trodde jag att vi skulle ro 1000, 500, 200 och 50 meter rakt igenom och det kändes lite köttigt. Men när jag förstod att det var under 20 minuter vi skulle hålla i gång blev jag lugnare.

Victor: Det kändes bra! Jag skulle säga att jag är rätt bra på rodd trots att jag inte har längden med mig och att jag aldrig fått en genomgång av tekniken. Jag tycker om att träna kondition, så det hade jag till min fördel.

Ella: Rodd är en av mina styrkor så jag visste att jag skulle vara tvungen att gå hårt och utnyttja att jag kan det.

1000 meter rodd är en klurig distans då det är lätta att gå ut för hårt eller hålla tillbaka för mycket. Hur la ni upp distansen?

Ella: För mig var det bara att gå in och starta på ett tufft tempo och hålla det rätt igenom. Sista tre minuterna blev en roddspurt och då fick jag gå in i dimman och gräva djupt och ro för kung och fosterland. Det var bland det tuffaste jag gjort.

Max: Man får inte mesa, men samtidigt måste man prata med sig själv under hela distansen. Det kan vara bra att sätta en hastighet och hålla kvar sig runt den. Eftersom vi skulle utföra övningar efter rodden kändes det viktigt för mig att jag hade tillräckligt med energi att gå rakt över till nästa övning i stället för att förlora sekunder på att hämta andan.

Victor: Under kvartsfinalen visste jag redan vad som skulle komma efter rodden och anpassade mig helt enkelt till hur länge jag skulle hålla på och vad jag behövde göra. Jag kollade mest på tid/500 meter och försökte hålla mig inom ett spann om 3 sekunder. Direkt efter kände jag att jag hade kunnat ta i lite hårdare, men det hade varit en chansning.

Vad har ni framför er nu?

Victor: Nu laddar jag upp ordentligt inför semifinalen. Jag tränar runt två gånger om dagen och har ca 1–2 vilodagar i veckan. Jag kommer såklart nöta rodd, ski och bike och jag har en coach som lägger upp ett program bestående av sådant jag behöver förbättra för att jag om två månader ska peaka!

Ella: Just nu är träningen och förberedelserna inför semifinalen i full gång. Jag bor på Mallorca där min coach också bor och har ca två månader kvar här nu av träning innan det är dags för semifinal.

Max: Nu gäller det bara att fortsätta träna men målet är att vara så bra som möjligt när det är dags för semifinal. Jag förbereder mig för stora volymer och nöter såklart gymnastiska övningar, helt enkelt för att vara förberedd på så mycket som möjligt. Det känns onekligen som att det kan bli rodd även i semifinalen.

Tillbaka till blogg