Alvar Myhlback tillbaka efter skadan: Jag är starkare nu än innan

Alvar Myhlback tillbaka efter skadan: Jag är starkare nu än innan

Efter ett fall och en skadad axel i början av säsongen väntade två månader intensiv rehabilitering för långloppsåkaren Alvar Myhlback, med en majoritet av rehabiliteringen på Concept2:s BikeErg.

När Concept2 Sverige ringer Alvar Myhlback, har han precis kommit till La Venosta där han tillsammans med Lager 157 Ski Team laddar upp inför nästa del av Ski Classics.
– Vi tävlade i Bad Gastein i helgen och det gick riktigt bra för hela laget, säger Alvar.

Men det var inte självklart att Alvar skulle kunna delta under säsongens tävlingar efter en olycka tidigt i höst. Under ett eftermiddagspass i Trollhättan tillsammans med laget ramlar Alvar och hans axel hoppar ur led och får en mindre fraktur. Efter en vecka av ovisshet visade det sig till slut att ingen operation behövdes men att två månader intensiv rehabilitering väntade innan han kunde ta sig ut och staka igen.
– Första månaden kunde jag bara träna benen, då jag hade armen i mitella och inte fick belasta överkroppen, säger Alvar.

Rehabilitering på BikeErg
Som en del av samarbetet mellan Concept2 Sverige och Lager 157 Ski Team har samtliga åkare en SkiErg att träna på hemmavid. Något som inte var möjligt för Alvar under rehabiliteringens första månad och fick därför även låna en BikeErg. Han blandade långpass med intervaller och la 60% av sin träning på BikeErgen.
­– Jag kunde slå på en serie och cykla tills att jag sett klart den. Men jag körde även många 6x6 minuters intervaller, säger Alvar.

Allt eftersom rehabilitering gick framåt kunde han inkludera SkiErg i sin träning, något som han själv beskriver som en skön övergång tillbaka till stakningen.
– Jag började med 10 minuter, sen 30 och till slut kunde jag köra en hel timme SkiErg. Både BikeErg och SkiErg har hjälpt mig jättemycket i min rehab och nu är jag nästan starkare än vad jag var innan, jag kommer definitivt fortsätta använda dem, säger Alvar.

Närmast i tid ligger Ski Classics loppet i La Venosta och Alvar är taggad.
– Nu gäller det bara att få till bra träning i veckan så kommer det riktigt bra till helgen, säger Alvar.

Tillbaka till blogg